» Láttad már párna újdonságainkat? «

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal: +36202234341

Blog

Miért eredményez változásokat a meditáció?

Yalmana
Yalmana
2021.04.14 08:15
Miért eredményez változásokat a meditáció?
A meditálás során közelebb kerülhetünk a magasabb rezgésű lényünkhöz, mert elengedjük a begyakorolt mintáinkat, lecsendesítjük az elménket, megnyugszunk, elengedjük a pörgő gondolatokat..

Egy korábbi bejegyzésünkben már beszéltünk arról, hogy milyen hatása van a meditációnak a testre és a lélekre egyaránt. Arról azonban még nem ejtettünk szót, hogy a meditáció hatására kialakult számos pozitív változás mögött vajon milyen folyamatok állnak?!

A meditáció hatásmechanizmusa

A meditálás során közelebb kerülhetünk a magasabb rezgésű lényünkhöz, mert elengedjük a begyakorolt mintáinkat, lecsendesítjük az elménket, megnyugszunk, elengedjük a pörgő gondolatokat. Ezáltal csökken bennünk az ellenállás, ami által visszább tudunk lépni, közelebb kerülünk a természetes állapotunkhoz, mely egy magas rezgésszinttel ját együtt.

A vezetett meditációk segítségével csodálatos állapotba tudunk kerülni, mert irányítják a fókuszunkat. Amikor egy szót ismételgetünk magunkban, vagy ha csak olyan zajra vagy monoton hangra fordítjuk a figyelmünket, amely nem hoz ki belőlünk ellenállást, akkor is segíthetünk elcsendesülni, így csökkentve az ego által generált ellenállást. Már napi 10-15 perc is bőven elég ahhoz, főleg reggel, hogy megemeljük a rezgésszintünket és akkor ebből a létállapotból tudjuk megteremteni az egész napunkat.

Emelkedett érzések és hormonális változások

A rezgésszint emelkedése által olyan emelkedett érzések kerítenek minket hatalmukba, mint a szeretet, az együttérzés, a hála, a nagyrabecsülés, az öröm és az egység érzése. Ezek azok, amik által teljesnek érezzük magunkat, amelyekkel átélhetjük az egység élményét.

Ezek az emelkedett érzések sokszor csak külső hatás által jelennek meg bennünk, ahelyett, hogy mi generálnánk őket magunkban, a külső környezettől függetlenül.

Az emelkedett érzésekre való hangolódás legyen független a fizikai valóság megnyilvánulásától! Felejtsünk el minden testet, teret, időt és gondolatot, azt, hogy kik és mik vagyunk. Ahol a fókuszunk, ott van az energia is.

Ha érezzük magunkban az értékességet, a boldogságot, a hálát, a bőséget, akkor már képesek vagyunk megteremteni a saját világunkban is mindezen érzéseket, a rezgésszintünk növelésével. Ha minden nap ezt tanítjuk a testünknek, ezeket az emelkedett érzéseket gyakoroljuk a meditációkban, a testünk megtanulja ezeket az emelkedett rezgéseket, ezáltal pedig egyre közelebb kerülünk a valós boldogsághoz. Ne felejtsük el, hogy az érzelmek minden esetben hormonképződéssel, a hormonszintek változásával járnak. Így nagyon fontos, hogy ha stressz válik a napunk központi érzésévé, az jelentősen megemeli a kortizol szintet (pánik, fekély, fejfájás, stb.) ha pedig a hála, a bőség, amely például az oxitocin és az endorfin szintjének növekedését eredményezi.

Ez a képesség a napi meditációk által fejleszthető, így hát ne legyünk restek minden nap legalább 10-15 percet szánni a tudatosság ezen formájára, kizárólag a meditáció segítségével.

Dr. Tihanyi Benedek, orvos-Élményjógaoktató szerint a meditáláshoz nemcsak a stabil alátámasztás, stabil ülés szükséges, hanem a stabil elhatározás is, hogy bármivel találkozunk az összpontosítás során, figyelmet szenteljünk neki.

"A meditáció nemcsak pozitív élményeket hoz fel, néha fárasztó (hiszen a mélyebb változás energiát von el és épít be), vagy frusztráló, felkavaró is lehet. A mentális szilárdságot és biztonságot, amivel az efféle negatív élményeket fogadni, kezelni és integrálni tudjuk, megtámogathatjuk azzal, ha úgy és olyan támasztékon ülünk, ami emlékeztet minket erre a stabilitásra" hívta fel a figyelmet Dr. Tihanyi Benedek jógaoktató.

Minél több tudatos percet kívánunk a mindennapokra!