» Láttad már párna újdonságainkat? «

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal: +36202234341

Blog

Az 5 szeretetnyelv – II. rész

Yalmana
Yalmana
2021.03.10 09:30
Az 5 szeretetnyelv – II. rész
..a dícséretek, a kedves és bátorító szavak verbális megerősítésként hatnak a másik félre. Elismerhetjük a másik tettét, szépségét vagy akár a lényét is..

Blogbejegyzésünk első részében általánosságban írtunk a szeretetről, annak kifejezéséről és a szeretetnyelvekről. Ebben a fejezetben megvizsgáljuk, hogy mik a szeretnyelvek jellemzői és hogyan ismerheted fel őket.

Elismerő szavak

Az elismerő szavak célja nem az, hogy hízelgéssel keresztülvigyük az akaratunkat, hanem a biztatás, hogy hiszünk a másikban és a képességeiben.” Gary Chapman

A dícséretek, a kedves és bátorító szavak verbális megerősítésként hatnak a másik félre. Elismerhetjük a másik tettét, szépségét vagy akár a lényét is. A lényeg, hogy mindezt kedvesen, érdeklődően, szeretettel telve tegyük, hiszen akinek az elismerő szavak az elsődleges szeretnyelve, szomjazni fog az elismerő bókokért. Sokat tehetsz a kapcsolatodért, ha megleped a másikat egy kedves üzenettel vagy hasonló szavakkal.:

„Milyen szép vagy ma!” „Mennyire tisztellek azért, amit tettél.” Köszönöm, hogy csináltál vacsorát!” „Nagyon szeretlek azért, hogy vagy!”


Minőségi idő

„A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent… az együttléthez nélkülözhetetlen az egymásra fordított figyelem.” Gary Chapman

Minőségi időt tölteni a másikkal annyit jelent, minthogy a teljes figyelmemet neki szentelem. Nem telefonálok, nem a közösségi média felületein szörfözök, hanem élvezem az együtt töltött perceket és a közös programot. Sétálhatunk, beszélgethetünk, vagy csak összebújva nézhetjük a csillagokat… a lényeg, hogy fejben is jelen legyünk a pillanatban. Ha a másik félnek az együtt töltött idő a szeretetnyelve, akkor tartsd vele a szemkontaktust beszéd közben, legyél érdeklődő és nyitott, amikor megosztja veled a gondolatait és igyekezz közös programokat szervezni, ahol csak egymásra fókuszálhattok.

szeretetnyelv

Ajándékozás

„A szeretet és az adni vágyás szoros összefüggését jelzi, hogy a gyermekek kicsi koruktól kezdve szívesen ajándékozzák meg a szüleiket.” Gary Chapman

Az ajándék sokak számára bír azzal a jelentéstudattal, hogy a másik fél akkor is gondolt rá, amikor nem töltöttek együtt időt. Ezáltal az ajándék egyenlő a szeretet kinyilvánításával, valamint azzal, hogy a másik fontos számunkra. Az ajándéknak nem kell drágának lennie, hiszen nagyon sokszor eszmei értéket képvisel. Készíthetsz a másiknak fantasztikus reggelit, amellyel egy szál virágot adsz át, vagy meglepheted egy csokor virággal, amelyet hazafelé szedtél az út szélén. Ugye, hogy mennyire egyszerű? ????


Szívességek

„A kérések kijelölik a szeretet útját, a követelések azonban gátat szabnak  a szeretet szabad áramlásának.” Gary Chapman

Ha a tettek számodra beszédesebbek, mint a szavak, akkor elképzelhető, hogy magadra ismersz. Azok számára, akik a szívességek nyelvét beszélik, nagyon sokat jelent, ha levesznek a rájuk nehezedő terhekből. Megcsinálják helyettük a napi rutinfeladatok valamelyikét, elvállalnak helyettük egy feladatot vagy elvégzik a számukra kiszabott teendőket.


Testi érintés

„A fizikai érintés közvetíthet gyűlöletet és szeretet is, sőt, akinek ez a szeretetnyelve, a testi érintés sokkal kifejezőbb, mint maga a szeretlek vagy gyűlöllek szó.” Gary Chapman

A fizikai érintés nyelvét beszélők számára akkor érezhető leginkább a szeretet, ha azt társuk szeretettel teli, gyengéd érintésén keresztül kapják. Ide tartozhat az ölelés, egy puszi, a masszázs vagy egy kedves simogatás is. A testünk az érintéskor energiát közvetít, így aki erre érzékenyebb, az egyben sokkal fogékonyabb is az így nyújtott érzelmek befogadására. Ha szeretnél örömet okozni a társadnak, igyekezz sokszor megérinteni őt, megfogni a kezét vagy csak öleld át, hogy érezze a biztonságot és a törődést.

szeretetnyelv

Önfeledt kapcsolódásokban, tartalmas beszélgetésekben, tudatos időtöltéssel teli napokat kívánunk!