» Láttad már párna újdonságainkat? «

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal: +36202234341

Blog

Az 5 szeretetnyelv - I. rész

Yalmana
Yalmana
2021.03.03 11:17
Az 5 szeretetnyelv - I. rész
..mindannyian különbözőek vagyunk, így máshogy fejezzük ki a szeretetünket; ezért fordulhat elő, hogy a szeretetünk nem ér célt, hiszen a küldő és a befogadó nem ugyanazt a szeretetnyelvet „beszéli”. Ha te is éltél már meg hasonló szituációt..

A szeretet nyelve egyetemes, ám ahány vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük.”

Gary Chapman

A szeretet központi szerepet játszik az életünkben. Motivál, tettekre késztet, boldogságot és örömöt okoz, valamint megtölti a szívünket. Gary Chapman, amerikai pár -és családterapeuta arra jött rá, hogy a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, akárcsak az anyanyelvünket, valamint több tízéves tapasztalata alapján a szeretet kifejezésének 5 módját állapította meg még 1992-ben, melyet az 5 szeretetnyelvnek nevezett el. Tudtad, hogy a szeretet kifejezésének módja a legtöbb esetben a személyiségünktől és a neveltetésünktől függ?

Más a szeretetnyelvünk?

Mindannyian különbözőek vagyunk, így máshogy fejezzük ki a szeretetünket; ezért fordulhat elő, hogy a szeretetünk nem ér célt, hiszen a küldő és a befogadó nem ugyanazt a szeretetnyelvet „beszéli”. Ha te is éltél már meg hasonló szituációt, végképp érdemes elolvasnod a témáról szóló bejegyzéseinket, hiszen lehet, hogy eddig nem is érezted, mennyire szeret téged a párod, a családtagod vagy akár egy barátod.

Mi a másik fél szeretetnyelve?

Chapman szerint úgy jöhetsz rá arra, hogy a célszemélynek melyik szeretetnyelvet beszéli, ha.:

  1. Megfigyeled, hogyan fejezi ki a szeretetét másoknak.
  2. Mit kér gyakrabban vagy mit hiányol a kapcsolatból?

Főleg párkapcsolatokban figyelhető meg, hogy sokkal jobb kommunikáció, ezáltal boldogabb és harmonikusabb kapcsolat jöhet létre a felek között, ha megtanulják a másik szeretetnyelvét. Így olyan módon tudják kimutatni egymásnak az érzelmeiket, amelyet a másik is megért és örömmel fogad.

Fontos azt is megemlíteni, hogy mindannyiunknak van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve is, melyek alapján közvetítjük a szeretetünket, és egyben ezek hatnak ránk a legintenzívebben is.

A 5 szeretetnyelv fajtája

Chapman tapasztalatai és praxisában eltöltött évei alapján, az alábbi szeretetnyelveket különbözteti meg egymástól.:

  1. Elismerő szavak
  2. Minőségi idő
  3. Ajándékozás
  4. Szívességek
  5. Testi érintés

A szeretetnyelv fajtáiról és jellemzőiről a következő blogbejegyzésünkben nyújtunk bővebb információt. Tarts velünk akkor is, ha szeretnéd megtudni, hogyan érdemes az adott szeretetnyelven kommunikálnod partnered felé! ????