» Láttad már párna újdonságainkat? «

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal: +36202234341

Blog

Tudtad? A színek segíthetik az életedet!

Yalmana
Yalmana
2019.10.25 09:52
Tudtad? A színek segíthetik az életedet!

A színek nem csak gyönyörködtetnek, hanem nagyon hasznosak is lehetnek számodra. Ha megfelelő módon használod őket, könnyebbé tehetik az életedet.

Biztosan te is voltál már olyan helyzetben, hogy szerettél volna változtatni az életeden. Túljutni egy nehézségen, gyógyulni, lecsendesedni, vagy leküzdeni a félelmeidet. Ehhez a modern, felvilágosult embernek rengeteg eszköz, technika áll a rendelkezésére.

Lehet meditálni, jógázni, önismereti csoportba, előadásokra járni, önfejlesztő könyveket olvasni, a természetben időt tölteni és még ki tudja mennyi minden mást csinálni. Mindezeken túl (ezeket kiegészítve) érdemes megfontolni az olyan módszerek alkalmazását is, amelyek nem igényelnek semmilyen aktív erőfeszítést tőled. Az otthonod, környezeted alakításával is sokat tehetsz azért, hogy elérd az általad vágyott változást.

A színek észrevétlenül is hatnak rád.

A minket körülvevő színek akkor is hatást gyakorolnak a hangulatunkra, ha ennek legtöbbször nem is vagyunk tudatában. Vannak színek, amelyek segítenek lelassulni, megnyugodni, más színek pedig inspirálnak, energiával töltenek fel, vagy éppen az elmélyülést támogatják. Amennyiben van rá lehetőséged, érdemes a téged körülvevő környezeted színeit az aktuális célod eléréséhez igazítani.

Nyilván nem fogod átfesteni a nappalit, vagy új kanapét vásárolni, ha mondjuk épp egy vizsgára készülsz, és szükséged van motiváló színekre a környezetedben, de azért apró dolgokkal, kis trükkökkel így is sokat tehetsz magadért. Nem mindegy például, hogy milyen színű ruhát viselsz, vagy melyik polár takarót veszed elő a szekrényből (a lilát, vagy a zöldet?), ha épp egy kis melegségre, bekuckózásra vágysz. Ha belefér a költségvetésbe, beszerezhetsz például egy impulzív színekben pompázó ágynemű garnitúrát is, vagy akár új díszpárnákat a kanapédra.

 

Találd meg a saját színed!

A színek élettani hatását számos tanulmány vizsgálta. Ezek a kísérletek jellemzően az agyhullámok aktivitását, a vérnyomást és a pulzusszámot mérték az adott színű környezetben tartózkodó alanynál. Így lehetett következtetni, hogy egyes színek az emberek többségénél milyen fizikai hatást váltanak ki.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a hatások nagymértékben függenek az egyén saját korábbi tapasztalataitól, traumáitól, kulturális hovatartozásától. Az alábbi listából megtudhatod, hogy adott színekhez milyen érzések és hatások társulhatnak, de mielőtt elkezded a gyakorlati alkalmazást, mindenképpen nézz mélyen magadba, és bizonyosodj meg róla, hogy a választott szín belőled is azt váltja ki, amire épp szükséged van:

 

Fekete

Erőt, hatalmat, kifinomultságot, komolyságot sugároz. Ugyanakkor gyakran társítják a szomorúsággal és a félelemmel is. Akkor alkalmazd, ha magabiztosságot szeretnél mutatni a külvilág felé, de kerüld a használatát az intim környezetedben.

Fehér

Érzelmileg semleges szín, ugyanakkor tisztaságot, ártatlanságot, letisztultságot fejez ki. Bármilyen környezetben és élethelyzetben alkalmazhatod, nem tud elrontani semmit.

Vörös

Erős hatást vált ki. A szenvedély, a szerelem és a cselekvés színe, viszont a harag és a veszély érzése is ide kapcsolódik. A kutatások szerint növeli a vérnyomást és a pulzusszámot. Alkalmazása akkor ajánlott, ha cselekvő energiával szeretnél feltöltődni, erőre, bátorságra van szükséged valamihez, amiben eddig erőtlennek érezted magad.

Narancssárga

Figyelemfelkeltő, energizáló, lelkesítő szín. Cselekvésre ösztönöz, de nem vált ki annyira erős érzelmi hatást, mint a vörös. Élénkíti a figyelmet, a szellemi aktivitást, kreativitást, növeli az éberséget. Akkor veszed hasznát, ha szeretnél tanulni, új dolgokat megismerni vagy több életörömre vágysz.

Sárga

A jókedv, boldogság, spontaneitás színe. Emeli a vérnyomást és a pulzusszámot, segít felébredni és cselekvő energiával feltöltődni. Vedd magad körül sárga dolgokkal, ha egy kis jókedvre, frissességre, életerőre van szükséged.

Zöld

A természetet, a gyarapodást, az egészséget és a harmóniát jelképezi. Ezeken felül a nyugalom, az együttérzés, az optimizmus és a felfrissülés is kapcsolódik hozzá. Ez a szín segíthet neked, ha gyógyulásra, megújulásra vagy csak némi frissességre vágysz.

Kék

A nyugalom, higgadtság és a béke színe. Tanulmányok bizonyítják, hogy csökkenti a vérnyomást, segíti a pihenést. Megkönnyíti az elcsendesedést, a befelé figyelést és erősíti az intuíciót. Ha stresszes életet élsz, érdemes nyugtató, kék színű dolgokkal körülvenni magad.

Lila

A kreativitás, spiritualitás, jólét, az emelkedettség és a kiteljesedés színe. Akkor válaszd ezt, ha valami újat szeretnél alkotni, vagy felülemelkednél a mindennapok nehézségein.

Találd meg, és használd azokat a színeket, amelyek észrevétlenül, a háttérből segítik az életedet, akár pihenés vagy szórakozás közben is!