Posted on

Sütőtökös aprósüti

A sütőtök fő szezonjában vagyunk. Megmaradt egy kevés a sült tökből? Szereted a több napig elállós, igazi darabos apró sütiket, amivel a tested-lelked is táplálhatod és feltöltheted?

Ezt az illatos és zamatos sütit könnyedén magaddal viheted falatozni bárhová, ráadásul pikk-pakk elkészíthető. Nagy szeretettel ajánljuk figyelmedbe a következő receptet. Mi is úgy kaptuk, az eredetéről sajnos nincsen infónk, de mi változtatunk picit ezen a recepten..


A sütőtökről

A sütőtöknek éppen most, novemberben van a szezonja, ilyenkor a legkönnyebb hozzájutni, hiszen a legtöbb helyen fellelhető. Érdemes beszerezni és betankolni belőle, hűvös, száraz helyen sokáig eltartható. A sütőtök gazdag vitaminokban, emészthető rostokban, magas cukortartalma miatt igazán kedvelt. (Korábban mi sem szerettük, valahogy idővel ez megváltozott, ahogyan változunk mi magunk is, be tudunk fogadni új ízeket, élményeket is.)

Aromás, édes ízével csábíthat el egy kis énidőre, akár sósan, akár édesen is élvezed falatait, gazdag ízéléményben lehet részed.
Érdemes kísérletezni az ízekkel, mézzel, chilivel, sóval, kardamommal, friss gyömbérrel mind-mind más végeredményt adnak.

A tökmagot is érdemes fogyasztani, főként pirítva, nem csak íze miatt, de hasznos vitaminokkal is tele van, férfiaknak állítólag prosztata problémák kezelésére nagyon hatásos a magból kinyert olaja.

Lássuk a receptet, amihez csak a húsra lesz szükségünk.

Sütőtök sütése

Ha most fogsz hozzá a sütőtök sütéséhez adunk pár tippet, mi hogyan csináljuk.

  • a héját lemossuk, megtörölgetjük (föld darabok ne legyenek rajta, mert belekerülhet a tökhúsba is)
  • 2 szélét levágjuk, így könnyű vele dolgozni, mert megáll a vágódeszkán a saját “lábán”, nem csúszik el
  • egy közepes tököt mi 8 részre szoktunk felvágni (keresztbe és hosszába, majd ezeket a darabokat további 2 részre)
  • sütéskor sütőpapírt használva a magas cukortartalom miatt könnyebb takarítani a tepsit, (néha így is melléfolyik és kicsit beleég, karamellizálódik a cukor)
  • mindig alufóliával lefedve sütjük kb. 190-210 fokon kb. 60-80 percet (a tök méretétől függ mikor mennyi idő)
  • akkor kész, ha picit megpirult a teteje, ha meghűlt a hús, szépen fel lehet kanalazni a héjáról

Hozzávalók

  • 200 g sült sütőtök “hús” (ez kb. 2-3 darab az előzőekben feldarabolt húsból)
  • 170 g puha vaj vagy 150 g kókuszzsír
  • 100 g cukor vagy 100 g-nak megfelelő édesítőszer (mi eritritet használunk folyékony édesítővel)
  • 1 vaníliás cukor vagy vanília darabkák
  • 1 egész tojás
  • 340 g fehérliszt átszitálva
  • 1 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt vagy reszelt nyers gyömbér
  • 1/2 teáskanál szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 100 gr apróra vágott min. 70%-os csokoládé | fehér és barna csokit használtunk vegyesen
  • 50 g apróra vágott vagy darált dió

A puha vajat vagy a kókuszzsírt habosra keverjük a cukorral vagy édesítővel, hozzáadjuk az egész tojást is és a sült tököt is, amit elegyítünk a cukros masszában. Ez a művelet végezhető kézi habverővel és géppel is.

Kimérjük a száraz hozzávalókat, az átszitált lisztbe belekanalazzuk a fűszereket, a darált diót és a csoki darabkákat is.

A tojásos masszához adagoljuk kanalanként a száraz hozzávalókat, az egészet jól elkeverjük a kézi habverővel vagy egy fakanállal és enyhén nedves, vizezett kézzel 3-5 cm golyókat formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a golyókat, picit benyomjuk a közepét (ne nagyon) csak óvatosan lelapítjuk, mert sülés közben úgyis elterül.

Kb. 180-190 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha ruganyos a tészta, ezt mindenképpen ellenőrizzük, különben ha túlsül, hamar kiszárad és folytós lehet. Sütője válogatja, hogy mennyire melegszik fel valójában és mennyi idő alatt készül el benne az étel, érdemes többször ránézni.

Ha marad belőle, napokig eláll(na). Jó étvágyat hozzá! 🙂