Posted on

Mindent a meditációs párnáról

8+1  dolog, amit jó, ha tudsz mielőtt meditációs párnát vásárolsz 

A címet máris úgy korrigáljuk, hogy szinte mindent a meditációs párnáról, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy ez a téma is olyan szerteágazó, hogy ember legyen a talpán, aki összegereblyézi a lényeget, mi azért most mégis megpróbálkozunk ezzel.

A bőség zavarában felmerülhet a kérdés, és gyakran halljuk ezt sokaktól, mi alapján válassz meditációs párnát? Szeretnénk megosztani veled a saját tapasztalatainkat és bemutatni a Yalmana párnákat is. Első körben nézzük csak meg, mire alkalmas egy meditációs párna, mi a funkciója.

1| A meditációs párna legfőbb funkciója és típusai

A meditációs párna legfőbb funkciója, hogy használója kényelmes pozícióban, stabilan, egyenes gerinccel tudjon ülni, támogatva a relaxációt, a meditációt, az elmélyülést. Nagy előny, ha a meditációs párna jóga eszköznek is befogható. 🙂

 • anyagát tekintve léteznek a piacon műszálas, kevert szálas (műszál+pamut) és 100% pamut alapanyagból készült meditációs párnák is
 • magasságukat tekintve mi találkoztunk több mérettel és ez igaz az átmérőre is
 • a leggyakrabban használt méretek a 32-36 cm átmérő 12-13 cm magassággal
 • töltetükben is számos variáció áll rendelkezésre: különféle pelyvák, polisztirol gyöngy és sokféle maggal is megtölthető egy ilyen párna

2| Érdemes megvizsgálni, hogy használóként mik a legfontosabb szempontok párnaválasztás előtt

 • Szeretnéd komfortosan érezni magad relaxáció, meditáció közben?
 • Örömmel fogadod, ha a kényelmen túl, támogató energiák is segítik a fókuszodat? 
 • Használaton kívül is jó érzés fog el, ha ránézel a párnádra és ékes kiegészítője a szobádnak, vagy üde színfoltja az otthonodnak?
 • Fontos számodra a természetesség?

Olvass tovább, bőven találsz válaszokat a felmerülő kérdésekre..


3| Mielőtt párnát választanál első körben azt javasoljuk, mérd fel, hogy az alábbiak közül melyik jellemző rád ülő pozíció esetén

 1. Lazán, minden erőfeszítés nélkül szívesen ülsz a sarkaidon, vagy törökülésben.
 2. Gondot okoz behajlítani a lábaidat az öledbe, feszülnek a lábaid, ha keresztbe próbálod tenni őket és megfeszítve érzed magad, ha a sarkadra ülsz? Kötött izomzattal rendelkezel, akár sérülésből adódóan? 

4| A Yalmana meditációs párnákat 2 méretben készítjük, nézd csak miért!

 • extra nagy méretben, 45 cm átmérővel és 12 cm magassággal, nálunk ez az alapméret

Ez az általános magasságú, azonban extrém széles párna mindenkinek csoda komfortot biztosít, aki képes és szeret lazán, minden erőfeszítés nélkül törökülésben lenni, vagy a sarkán ülni hosszabb ideig is. Gyakori visszajelzés nálunk, hogy meglepve tapasztalják, hogy mennyire kényelmes! Olyan érzés ezen a méreten ülni, mintha körbeölelne a párna. Ülhetsz rajta úgy, hogy csak félig ülsz rá, így egy félholdat formázol a faroddal, de ülhetsz rajta teljesen telibe is, mindenhogyan stabilan alátámaszt. Ez a típusú párna 2 féle töltettel is kérhető.

 • kisebb, azonban extra magas, 35 cm átmérővel és 18 cm magassággal

Ezt az extra magasságú meditációs párnát olyanoknak ajánljuk, akik valamilyen okból kifolyólag -akár sérülés utáni felépülésből, kötött izomzattal rendelkeznek- nem tudják teljesen behajlítani a térdüket és nem komfortos számukra a törökülés vagy a sarokülés. Ez a magasság hozzájárul a kényelmes csípőnyitáshoz, anélkül, hogy feszítve éreznéd a lábaidat, így egy hosszabb meditációs gyakorlatnál is támogató partnered lehet. Csak pelyvával töltjük, hogy a magassága garantált legyen.

Az extra magasság extra hozadéka, hogy bizonyos jóga pózoknál segítheti a mozdulatot, pl. a csípő és a vállak nyújtását is. Kitartó gyakorlás is elengedhetetlen kelléke a párnának, ami benned van meg hozzá!


5| Prémium alapanyagok, de tényleg

Prémium minőségű alapanyagokkal dolgozunk, hogy a végeredmény is az legyen. Mind a külső, mind a belső huzatokat természetes anyagból, 100% prémium minőségű pamutból varrjuk, a kritikus helyeken extrán megerősítjük őket. A Yalmana párnák anyaga biztonságos, hiszen ÖKOTEX STANDARD 100 minősítéssel rendelkeznek. Minden huzatunk cipzáros, így bármikor kivehető belőle vagy utántölthető a töltet, hogy a kívánt magasságú legyen számodra a párna.


6| Mintájuk és színük alapján több kategória alapján találhatsz magadnak megfelelő párnát

A szándékodnak és a benned felmerülő érzések szerint rátalálhatsz a leginkább Neked szóló mintára a Yalmana shopban, attól függően mit szeretnél erősíteni, akár harmonizálni magadban. Ha még nem hallottál korábban a csakrákról és szeretnéd megtudni, melyik csakra milyen életterületet szolgál, korábbi bejegyzésünkben olvashatsz róla.

A kollekciók menüpont alatt kalandozhatsz és felfedezheted széles választékunkat:


7 | 2 féle meditációs párnatöltetet kínálunk számodra

Tönkölypelyva 

Te tudod mi a pelyva? Sokan nem is sejtik, hogy a tönköly szemek körül található, búzaszemeket védő burokról, a héjról beszélünk. A pelyva tökéletes párna töltőanyag, ugyanis kiválóan alkalmazkodik a test formájához. A tönkölypelyva vegyszerektől mentes, ezáltal nincs allergiát okozó hatása sem. Remekül szellőzik, így nem melegszik túl használat közben. 

A tönkölypelyva sokáig őrzi a nap erejét, számos gyógyhatást tulajdonítanak neki. A tönkölypelyva kovasavat tartalmaz, amelyet kibocsátva jótékony hatással bír a szervezetünkre. Nyugtató és stresszoldó hatású, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással bír, enyhítheti a menstruációs fájdalmat és a feszültséget is.

A tönkölypelyva a belső huzatban sokáig megtartja méretét. A szemes alakjának köszönhetően bátran lehet a kedvedhez és a testedhez alakítani a párnát, melynek halk zizegése nyugtatja a testet, lelket és a szellemet is. 

Tisztítása

 • Időnként jó, ha kikerül a nap melegére, hogy újult erővel töltekezve támogasson téged a használata során.
 • Mivel a tönkölypelyva egy természetes anyag és vegyszermentes gazdálkodásból származik, használattól függően 3-6 havonta javasolt mélyhűtőbe tenni a párnatöltetet 24-48 órára, hogy mindenféle kártevőktől mentes maradhasson a pelyva.

A tönkölypelyva alkalmazásának előnyei

 • stabil és biztonságos alátámasztást ad
 • természetes anyag kedvelőinek tökéletes választás
 • ritkábban igényel utántöltést, mint a polisztirol gyöngy
 • energetikailag is támogat téged

Polisztirol gyöngy

Mi is az a polisztirol gyöngy? A polisztirol gyöngy egyfajta műanyag, ami tele van levegővel, apró gyöngyszemek formájában. A piacon sajnos elérhető használt hungarocell töredezett darabjaiból is polisztirol “gyöngy”, de azt ne nevezzük annak. Mi csakis I. osztályú polisztirol gyöngyöt használunk, melyek kb. 3-6 mm-es tökéletes gyöngy formák. Ezek az apró gömbök is felveszik a test formáját, könnyen bele lehet fészkelődni, zsizsegős hangja nyugtatóan hathat az idegrendszerrre.

Allergiásoknak nagy könnyebbség a polisztirol gyöngy választása, nem csak a súlya miatt, mivel kb. a tized olyan könnyű, mint a pelyva, hanem mert teljesen por- és gluténmentes ez a típusú párnatöltet. Egy nagy hátránya van, hogy gyakrabban szükséges utántölteni a rendszeres használatból eredően, mint a pelyvát, hiszen levegővel van töltve, amit ki lehet ülni belőle. Utántöltéssel korrigálható a hiány.

Tisztítása

 • Nem szükséges tisztítani a gyöngyöket, elegendő csak utántölteni őket.

Polisztirol gyöngy alkalmazásának előnyei

 • stabil és biztonságos alátámasztást ad
 • antiallergén
 • glutén- és pormentes
 • nagyon könnyű a súlya
 • nem igényel tisztítást

8| Apró kitekintés, mit is jelent az ÖKOTEX STANDARD 100 minősítés? 

Az OEKO-TEX szabvány textilipari termékek és az azokra felhasznált kellékek (cérnák, gombok, cipzárak, címkék) tanúsítási rendszere, mely előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. A minősítést követően rendszeresen ellenőrzik, hogy az OEKO-TEX tanúsítványt megszerzett termékek folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket. A fogyasztók számára ez biztosítja, hogy az OEKO-TEX megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek az egészségre nézve nem ártalmasak. 

A Yalmana párnákat 100% természetes anyagból készítjük, prémium minőségű pamutból. Minden anyagunk biztonságos, mivel ÖKOTEX STANDARD 100 minősítéssel rendelkeznek. 


+1 TIPP

Igazából +2 tippünk is akad 🙂

 • a Yalmana shopban a legtöbb mandala és csakra mintából választható a meditációs párnához hengerpárna és díszpárna is, így ha otthonodat szeretnéd energetikailag újrahangolni vagy színekbe öltöztetni, ezt ismegteheted a többi termékcsalád kiválasztásával
 • csak külön huzatot is választhatsz nálunk a párnákhoz és azokat te magad is tudod cserélni, igény szerint, akkor javasoljuk ezt, ha szeretnél extra figyelmet egy adott témára és fejlődni azon a területen, így segítheted a fókuszodat megtartani a párnán lévő szimbólum segítségével. Valahányszor ránézel, biztosan eszedbe juttatja, hogy mi a célod vele.

Reméljük sikerült közelebb kerülnöd a saját igényeidhez, elképzeléseidhez. Ha maradt még benned megválaszolatlan kérdés, tedd fel őket bátran nekünk:

shop@yalmana.hu email címen. Jó egészséget és minden szívednek kedveset kívánunk!