» Láttad már párna újdonságainkat? «

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal: +36202234341

Blog

Légzőgyakorlat az egészség megőrzéséért

Yalmana
Yalmana
2021.01.20 01:44
Légzőgyakorlat az egészség megőrzéséért
Az orrnak levegőszűrő funkciója van, hiszen nagyon sok szennyeződés éri az orrot. Ha az orr el van dugulva akkor nem tudunk azon keresztül lélegezni. Fontos, hogy helyes testtartásban végezd a légzőgyakorlatot, egyenes gerinccel, a tudatoddal pedig fókuszálj a gyakorlat elvégzésére..

A légzőgyakorlatok végzésének előfeltételei

Az első fontos dolog, hogy lehetőleg csendes helyen és tiszta levegőn végezzük el a gyakorlatot. Erre alkalmas lehet egy előzőleg átszellőztetett szoba vagy a természetben, az erdőben is gyakorolhatunk, lehetőség szerint csukott szemmel. Semmi esetre se viseljünk nagyon feszes ruhákat, ezek akadályozzák a helyes légzést. Ügyeljünk rá, hogy üres gyomorral gyakoroljunk.

A légzőgyakorlatok megkezdése előtt minden esetben szabaddá kell tenni a légutakat. Az orrnak levegőszűrő funkciója van, hiszen nagyon sok szennyeződés éri az orrot. Ha az orr el van dugulva akkor nem tudunk azon keresztül lélegezni, helyette pedig a szánkon keresztül szívjuk be a levegőt, s ezáltal sokkal több méreganyag jut be a szervezetbe. Fontos tényező az is, hogy helyes testtartásban végezd a légzőgyakorlatot, egyenes gerinccel, a tudatoddal pedig fókuszálj a gyakorlat elvégzésére.

Mivel tisztítsd meg az orrod?

A légutakat tisztítani akár sóterápiás eszközzel is lehet vagy egy nagyon hatékony és kéznél lévő módszert is bevethetsz, a száraz tisztítást. :) Arra figyelj, hogy finoman fújd az orrot, egyszerre csak az egyiket, úgy, hogy csak enyhén leszorítod az egyik oldal orrlyukát, amíg a másikat fújod, majd ezt megismételed az ellenkező oldallal is.

A legegyszerűbb stresszlevezető légzési technika

Számos légzőgyakorlattal találkozhatunk, ugyanis a tudatos légzés gyógyító hatással is bír. A jó hír, hogy a tudatos légzés technikája könnyedén elsajátítható, emellett pedig bárhol, bármikor alkalmazható, még stresszes helyzetekben is.

Ha tartósan fennáll a stressz, ez különböző tüneteket okozhat, amelyek kihathatnak a szervekre, de a mentális képességeinkre is.

A légzési technikák hosszú távú gyakorlásával erősíthetjük a koncentrációnkat is. Így egészségünkért igazán teljeskörűen tehetünk a légzőgyakorlatok alkalmazásával.

Arra felhívjuk a figyelmedet, hogy bizonyos légzőgyakorlatok felhozhatnak benned nem várt érzelmi állapotokat is, emiatt, ha lehetőséged van rá, keress fel egy támogató közeget, esetleg egy terapeutát, segíthetik a lelki gyógyulásodat.

A tudatos légzés kivitelezése

  • Ülj le egy kényelmes testhelyzetben, akár székre, vagy ülőpárnára, arra mindenképp figyelj, hogy a gerinced legyen egyenes.
    Fordítsd a figyelmedet a jelenlegi állapotodra és zárj ki minden zavaró tényezőt.
  • Egy nagyon mély, hosszan tartó belégzés után próbáld meg minél jobban elnyújtani a kilégzést.
    Először lehet, hogy ez csak 10 másodpercig fog tartani, de addig gyakorolj, amíg a kilégzés legalább 2-3x több ideig tart, mint a belégzés.
  • Amikor az összes levegőt kilélegezted, és úgy érzed, hogy nincs több levegő a tüdődben, akkor a vállakat húzd hátra.
    Ilyenkor még egy kis levegőt ki tudsz préselni, ezt is megismételheted még néhányszor.
  • Fontos, hogy a mély, alapos belégzés orron keresztül történjen, a hosszú lassú kilégzés pedig szájon át!

Kerüld az erőlködést, haladj lépésről lépésre! Légy türelmes magadhoz és engedd meg, hogy fokozatosan hozzászokjon a tested, ehhez az új típusú légzéshez.

Azt javasoljuk ezt a gyakorlatot nagyjából 3-5 percen keresztül végezd, ha már erőlködés nélkül megy.
Ez a légzési technika nagyon jó hatással van továbbá a fáradékonyság és az alvásproblémák leküzdésére, valamint hatékony a fejfájás kezelésében is.