Posted on

Légzőgyakorlat az egészség megőrzéséért

A légzőgyakorlatok végzésének előfeltételei

Az első fontos dolog, hogy lehetőleg csendes helyen és tiszta levegőn végezzük el a gyakorlatot. Erre alkalmas lehet egy előzőleg átszellőztetett szoba vagy a természetben, az erdőben is gyakorolhatunk, lehetőség szerint csukott szemmel. Semmi esetre se viseljünk nagyon feszes ruhákat, ezek akadályozzák a helyes légzést. Ügyeljünk rá, hogy üres gyomorral gyakoroljunk.

A légzőgyakorlatok megkezdése előtt minden esetben szabaddá kell tenni a légutakat. Az orrnak levegőszűrő funkciója van, hiszen nagyon sok szennyeződés éri az orrot. Ha az orr el van dugulva akkor nem tudunk azon keresztül lélegezni, helyette pedig a szánkon keresztül szívjuk be a levegőt, s ezáltal sokkal több méreganyag jut be a szervezetbe. Fontos tényező az is, hogy helyes testtartásban végezd a légzőgyakorlatot, egyenes gerinccel, a tudatoddal pedig fókuszálj a gyakorlat elvégzésére.

Mivel tisztítsd meg az orrod?

A légutakat tisztítani akár sóterápiás eszközzel is lehet vagy egy nagyon hatékony és kéznél lévő módszert is bevethetsz, a száraz tisztítást. 🙂 Arra figyelj, hogy finoman fújd az orrot, egyszerre csak az egyiket, úgy, hogy csak enyhén leszorítod az egyik oldal orrlyukát, amíg a másikat fújod, majd ezt megismételed az ellenkező oldallal is.

A legegyszerűbb stresszlevezető légzési technika

Számos légzőgyakorlattal találkozhatunk, ugyanis a tudatos légzés gyógyító hatással is bír. A jó hír, hogy a tudatos légzés technikája könnyedén elsajátítható, emellett pedig bárhol, bármikor alkalmazható, még stresszes helyzetekben is.

Ha tartósan fennáll a stressz, ez különböző tüneteket okozhat, amelyek kihathatnak a szervekre, de a mentális képességeinkre is.

A légzési technikák hosszú távú gyakorlásával erősíthetjük a koncentrációnkat is. Így egészségünkért igazán teljeskörűen tehetünk a légzőgyakorlatok alkalmazásával.

Arra felhívjuk a figyelmedet, hogy bizonyos légzőgyakorlatok felhozhatnak benned nem várt érzelmi állapotokat is, emiatt, ha lehetőséged van rá, keress fel egy támogató közeget, esetleg egy terapeutát, segíthetik a lelki gyógyulásodat.

A tudatos légzés kivitelezése

  • Ülj le egy kényelmes testhelyzetben, akár székre, vagy ülőpárnára, arra mindenképp figyelj, hogy a gerinced legyen egyenes.
    Fordítsd a figyelmedet a jelenlegi állapotodra és zárj ki minden zavaró tényezőt.
  • Egy nagyon mély, hosszan tartó belégzés után próbáld meg minél jobban elnyújtani a kilégzést.
    Először lehet, hogy ez csak 10 másodpercig fog tartani, de addig gyakorolj, amíg a kilégzés legalább 2-3x több ideig tart, mint a belégzés.
  • Amikor az összes levegőt kilélegezted, és úgy érzed, hogy nincs több levegő a tüdődben, akkor a vállakat húzd hátra.
    Ilyenkor még egy kis levegőt ki tudsz préselni, ezt is megismételheted még néhányszor.
  • Fontos, hogy a mély, alapos belégzés orron keresztül történjen, a hosszú lassú kilégzés pedig szájon át!

Kerüld az erőlködést, haladj lépésről lépésre! Légy türelmes magadhoz és engedd meg, hogy fokozatosan hozzászokjon a tested, ehhez az új típusú légzéshez.

Azt javasoljuk ezt a gyakorlatot nagyjából 3-5 percen keresztül végezd, ha már erőlködés nélkül megy.
Ez a légzési technika nagyon jó hatással van továbbá a fáradékonyság és az alvásproblémák leküzdésére, valamint hatékony a fejfájás kezelésében is.