» Láttad már párna újdonságainkat? «

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal: +36202234341

Blog

Könnyedséggel élni

Yalmana
Yalmana
2021.08.10 06:01
Könnyedséggel élni
Számos területen kell megfelelnünk és helytállnunk a mindennapokban, ezek a megfelelési kényszerek pedig feszültséget és elvárásokat gerjesztenünk bennünk. Azon rágódunk, hogy miért nem tartunk még ott, ahol tartani szeretnénk, mit gondolnak rólunk mások és vajon jó döntést hozunk-e..

Számos területen kell megfelelnünk és helytállnunk a mindennapokban, ezek a megfelelési kényszerek pedig feszültséget és elvárásokat gerjesztenünk bennünk. Azon rágódunk, hogy miért nem tartunk még ott, ahol tartani szeretnénk, mit gondolnak rólunk mások és vajon jó döntést hozunk-e? Ez egy hatalmas stresszcsomagot tesz a nyakunkba, amely miatt már sokkal nehezebb a dolgok napos oldalát csodálnunk. 


Hogyan változtathatunk ezen?

A könnyedség kifejezést sokan azonosítják a nemtörődömséggel, azonban ez egy sokkal szebb és hatékonyabb viselkedési formát takar. A mai mentalitás szerint, eredményeket csak kemény és sok munkával lehet elérni, ez azonban nem minden szempontból helytálló. A legtöbb ember nem hajlandó elengedni a görcsös akarást, hogy valami sikerüljön; eszerint a program szerint élnek és tevékenykednek, hiszen ezt a gondolkodásmódot hozták otthonról. 

A való életben, a saját bőrünkön is számos esetben megtapasztalhattunk már, hogyha valamit nagyon szorítunk, nagyon akarunk, akkor az könnyen kicsúszik a kezünk közül. Ez egyrészt azért is van, mert a hiányára fókuszálunk és nem a meglétére, másrészt azt tapasztaltuk, hogy a görcsösség kizárja a megengedés lehetőségét a vágyunk megérkezésére. 

A könnyedség az a hozzáállás, amikor elvárások nélkül, boldogan tesszük a dolgunkat, az eredménytől függetlenül. Nem görcsölünk, nem gyártunk teóriákat és forgatókönyveket az esemény végkimenetelét illetően. Egyszerűen csak hagyjuk megtörténni a dolgokat. Az azonban fontos, hogy az általunk elvégzendő munkát ne dobjuk félre, hiszen az eredményért mindig tennünk kell… de próbáljunk játszva tekinteni az előttünk álló feladatokra!


Megváltozott viselkedési minta

Mivel ezek sok-sok évek alatt berögzült viselkedési formák, ne legyél magaddal türelmetlen! Az is előfordulhat, hogy még csak ott tartasz, hogy nyakoncsíped a viselkedési mintáidat. Ezek különféle életterületeket érinthetnek, úgy, mint

  • magánéletben párkeresési nehézségek
  • párkapcsolati minták ismétlődése (ugyanabban a cipőben jársz minden partnereddel, hiába lépsz másikba, újra és újra ugyanaz a nehézség )
  • munkahelyi krízisek (pl. hiába váltasz munkahelyet, ugyanolyan agresszív felettessel találod szembe magad)
  • egzisztenciális kérdések esetén a "negatív" mantrák megnehezítik a dolgodat: a pénzért keményen meg kell dolgozni, minden erőddel azon kell legyél, hogy sikeres legyél..

Mindenki hoz a környezetéből családi hiedelmeket, ezeket jó időben észrevenni és ami korlátozóan hathat, azokat felülírni, hogy támogasson a boldogulásban.


Sokunk számára hosszú hónapok, akár évek alatt érik be a változási folyamat. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy és azt tapasztalod, hogy változás nélkül folyamatosan csak futod a köreidet, lehet érdemes felkeresned szakembert akár egyénileg, akár csoportos közegben. Erre különféle segítőkkel találkoztunk már mi is, akik sokat segítettek/segítenek az utunkon. Rendben van, ha néha elfáradsz, kilátástalannak érzed a helyzetet, vedd észre, hogy belekezdtél az életed megváltoztatásába és ez energia, lehet fáradtsággal is jár, de mindig meghozza a befektetett munka a termését, a változás erejét.

Legyél büszke arra, hogy belekezdtél és folytatsd tovább. Amennyiben úgy érzed, kizökkentél, kezdd újra és ne felejtsd el, hogy az új programok beépülése is ugyanúgy időt vesz igénybe, mint minden más, ami jelenleg működteti a tudatalattidat.