» Láttad már párna újdonságainkat? «

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal: +36202234341

Blog

Hogyan javíts az alvásproblémádon?

Yalmana
Yalmana
2021.04.28 08:29
Hogyan javíts az alvásproblémádon?
..az esetek jelentős részében a tüneteket stressz, a meg nem szűnő gondolatok és egyéb mentális problémák okozzák. Más esetekben viszont az alvásprobléma egy komolyabb betegség tünete is lehet, így amennyiben rövid időn belül nem szűnik meg a probléma, javasolt szakember segítségét igénybe venni..

Az alvásprobléma igen elterjedt jelenség hazánkban; társadalmunk több, mint 45%-át, míg a világ lakosságának több, mint 50%-át érinti ez a jelentős, ám kevésbé komolyra vett probléma. Az alváshiány számos életterületünkre hatást gyakorol, ilyen például a munkavégzésünk, az emberi kapcsolataink és az egészségügyi állapotunk is.

álmatlanság

Mi okozza az alvásproblémákat?

Az esetek jelentős részében a tüneteket stressz, a meg nem szűnő gondolatok és egyéb mentális problémák okozzák. Más esetekben viszont az alvásprobléma egy komolyabb betegség tünete is lehet, így amennyiben rövid időn belül nem szűnik meg a probléma, javasolt szakember segítségét igénybe venni.

Mit tehetek, ha a tüneteket nem szervi probléma okozza?

Összegyűjtöttük az általunk leghasznosabbnak vélt ötleteket az alvásproblémák csökkentésére vagy teljes megszüntetésére.

Ügyeljünk a fények erősségére

A fényt a szervezetünk a nappali minőséghez társítja, ilyenkor csökken az elalvásért is felelős melatonin szintje a szervezetben. Figyeljünk arra, hogy a lehető legtöbb fényt szüntessük meg a hálószobában, amellyel becsaphatjuk az agyunk működését. Sötétítsünk be, igyekezzünk kerülni az elektromos eszközök készenléti fényét a hálószobában, pl. a tévé, dvd lejátszó, de ilyen fény a telefonunk töltési fénye is. Húzzuk ki őket éjszakára, vagy terítsük le egy textíliával, ami elveszi a fény erejét, de használhatunk szempárnát is.

Legyen egy pontos napirendünk!

A rendszeresség és a rutin segít a szervezet bioritmusának beállításában és annak megtartásában is. Próbáljunk meg nagyjából ugyanabban az időben lefeküdni és törekedjünk arra, hogy hasonló időpontokra állítsuk be az ébresztőórát is. Lehetőség szerint lefekvés előtt, az ágyban mellőzzük a mobilon való olvasást és lapozgatást is.

Kevesebb koffein és vacsora

Törekedjünk arra, hogy este 7 után már ne fogyasszunk ételt, ezzel is tehermentesíthetjük a testünket. A koffein kifejezetten gátolja az elalvást, ezért a zöld/fekete tea, kávé és kóla fogyasztása sem javasolt már a délutáni órákban, de ebben is, mint minden másban is, egyedi eltérések mutatkozhatnak, ki hogyan reagál ezek fogyasztására. Figyeld meg magad!

Ne erőltessük az elalvást!

Ha nem érezzük magunkat fáradtnak, ne feküdjünk le aludni, mert csak feszültek lehetünk attól, hogy nem sikerül az elalvás. Kipróbálhatjuk az olvasást egy kellemes témájú könyv formájában, ami nem zaklat vagy pörget fel és segíthet megnyugodni, elcsendesedni. A testünk egészséges működés esetén úgyis jelzi, ha töltődésre van szüksége; bízzunk meg a működésében.

insomnia

Hangolódjunk rá az elalvásra

A nappali pörgésből sokszor nem tudunk kikerülni, ezért érdemes olyan gyakorlatokat csinálni, amelyek átvezetnek a nappalból az éjszakába. Egy kellemes jóga vagy egy relaxáló meditáció is sokat segíthet az elcsendesülésben. Ha úgy döntesz, hogy a meditáció lesz az elméd lenyugtatását szolgáló esti tevékenység, tégy egy próbát a fekvő meditációnkkal, lefekvés előtt is kiváló lecsendesítő, itt meg is hallgathatod!

Kellemes ellazulást és pihentető alvást kívánunk!