» Láttad már párna újdonságainkat? «

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal: +36202234341

Blog

Beszéljünk a jógáról!

2021.05.12 08:47
Beszéljünk a jógáról!
..a karanténidőszak alatt még több lelkes jógázóval bővülhetett a sportág követőtábora, nem véletlenül! Számos jótékony élettani hatása mellett hozzájárul a test-lélek-szellem egységéhez..

Úgy gondoltuk, hogy megér egy blogbejegyzést ez a csodás mozgástípus. A karanténidőszak alatt még több lelkes jógázóval bővülhetett a sportág követőtábora, nem véletlenül! Számos jótékony élettani hatása mellett hozzájárul a test-lélek-szellem egységéhez. 

A jóga egy szankszrit eredetű szó, melynek jelentése egyesítés vagy iga alá hajtás. A jóga ilyen jellegű megnevezése arra utal, hogyan törjük meg a testünk és a belsőnk ellenállását.

A jóga típusai

A jógának számos irányzata alakult ki az elmúlt évek során, melyek közül mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb változatot. A tradícionális és az astanga jóga a legelterjedtebbek, melyeket erre szakosodott jógastúdiókban oktatnak. Ezen felül számos edzőteremben vagy kisebb stúdiókban is találkozhatunk specifikus jógafajtákkal, mint például a gerincjóga, a baba-mama jóga vagy a bikram jóga.

jóga

Miért jó a jóga?

A jógát sokan a test-lélek-szellem hármas harmóniájának fenntartására alkalmazzák, így egyben a megvilágosodáshoz vezető út egyik eszköze is. Mindezek mellett azonban számos olyan jótékony élettani hatása van azok számára is, akik nem ezért fognak bele a jóga gyakorlásába.

• Alakformálás •

A jóga mindegyik típusáról elmondható, hogy beindítja az anyagcserét. A kitartott pozíciók, azaz az ászanák erősítik a gerinc menti izomzatot, a test mélyizomtónusait használva segítenek hozzá az alakformáláshoz. Rugalmasabbak, hajlékonyabbak és erősebbek leszünk. 

• Méregtelenítés •

Mint minden sportágban, a jógázás során is hőt termelünk, melyet izzadással adunk le. A nyirokrendszer aktiválásával a káros anyagok az izzadsággal együtt távoznak a szervezetből. 

• Nyugtató hatású •

Az elcsendesedés fázisában van időnk befelé figyelni, megnyugtatni az elménket. Felfrissülnek a gondolataink és kiengedjük a feszültséget nem csak a kontrollált légzésen, hanem a mozgáson keresztül is.

• Egészségesebb gerincet eredményez •

A görnyedő ülőmunka, a helytelen testtartás, az elhízás és a sportmentes életmód mind olyan tényezők, amelyek a tartásunkra is hatással vannak. A gerinc nyújtása során átmozgatjuk azokat a csigolyákat, amelyek összepréselődtek, valamint a gerinc melletti mélyizmok aktiválásával az izomzat újra erős és egészséges lesz. Így járulhatunk hozzá ahhoz, hogy a gerincünk újra egyenes legyen.